Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA MORSKA DUSZONA W WARZYWACH

60 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz, ostrobok, b??Ä?kitek)
3 ??y??ki octu
15 dag cebuli
15 dag strÄ?k??w czerwonej papryki
15 dag marchwi
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
10 dag przecieru pomidorowego
1 ??y??ka oleju
s??l
ostra sproszkowana papryka
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
Zamro??one filety postawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Gdy nieco rozmarznÄ?, porozdzielaÄ? porcje, roz??o??yÄ? na talerzu, skropiÄ? r??wnomiernie octem. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka. PaprykÄ? umyÄ?, ka??dy strÄ?k rozkrajaÄ? na p????, oczy??ciÄ? z nasion, pokrajaÄ? w makaronik. Marchew umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami, wymieszaÄ? z cebulÄ? i paprykÄ?, posoliÄ?, w??o??yÄ? do rondla, dodaÄ? olej, podlaÄ? 3 ??y??kami wrzÄ?cej wody. DusiÄ? pod przykryciem przez 10 min. WymieszaÄ? z rozkruszonym listkiem laurowym i majerankiem (1 ??y??ka). Po??owÄ? warzyw wyjÄ?Ä? na talerz. Filety osuszyÄ? gazÄ?, opr??szyÄ? lekko solÄ? i sproszkowanÄ? paprykÄ?. U??o??yÄ? je w rondlu na warstwie warzyw, przykryÄ? od??o??onymi warzywami. Rondel przykryÄ? i dusiÄ? na ma??ym p??omieniu, na p??ytce ochronnej. Po 10 min dodaÄ? przecier lub sok pomidorowy. DusiÄ? w dalszym ciÄ?gu jeszcze przez 15-20 min. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? ostro??nie na p????misek. Najlepiej wyjmowaÄ? z rondla ??opatkÄ?, uwa??ajÄ?c, by nie po??amaÄ? porcji ryby. PosypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w pieczonych (1-2 na porcjÄ?) i z zielonÄ? sa??atÄ? lub na zimno z pieczywem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design