20 dag porzeczek mieszanych (czerwonych i czarnych)
1/2 szklanki zimnej wody
12 dag cukru
1/2 litra wody
4 dag mÄ?ki ziemniaczanej |
Porzeczki przebraÄ?, starannie op??ukaÄ? pod prÄ?dem bie??Ä?cej wody, osÄ?czyÄ?, oberwaÄ? jagody. Do wrzÄ?cej wody w??o??yÄ? porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeÄ? przez sito, przelewajÄ?c je wywarem. Do przecieru dodaÄ? cukier, silnie zagrzaÄ?. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z zimnÄ? wodÄ?, wlewaÄ? powoli do wywaru, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, odstawiÄ? i przestudziÄ?. Przestudzony kisiel wyporcjowaÄ?, powierzchniÄ? skropiÄ? paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzy?? siÄ? "ko??uch", ostudziÄ?. Kisiel ten mo??na podawaÄ? ze s??odzonym mlekiem.
|