Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KISIEL PORZECZKOWY

20 dag porzeczek mieszanych (czerwonych i czarnych)
1/2 szklanki zimnej wody
12 dag cukru
1/2 litra wody
4 dag mÄ?ki ziemniaczanej
Porzeczki przebraÄ?, starannie op??ukaÄ? pod prÄ?dem bie??Ä?cej wody, osÄ?czyÄ?, oberwaÄ? jagody. Do wrzÄ?cej wody w??o??yÄ? porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeÄ? przez sito, przelewajÄ?c je wywarem. Do przecieru dodaÄ? cukier, silnie zagrzaÄ?. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z zimnÄ? wodÄ?, wlewaÄ? powoli do wywaru, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, odstawiÄ? i przestudziÄ?. Przestudzony kisiel wyporcjowaÄ?, powierzchniÄ? skropiÄ? paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzy?? siÄ? "ko??uch", ostudziÄ?. Kisiel ten mo??na podawaÄ? ze s??odzonym mlekiem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design