60 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz, b??Ä?kitek, ostrobok)
3 zÄ?bki czosnku,
Ä? ??y??ki curry
1-2 szklanki chudego mleka
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki |
s??l
Filety postawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Gdy nieco rozmarznÄ?, porozdzielaÄ? na porcje. Ka??dy kawa??ek natrzeÄ? przeci??niÄ?tym przez praskÄ? czosnkiem i curry. W niskim, szerokim rondlu zagotowaÄ? mleko. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? filety, opr??szyÄ? solÄ?. Rondel przykryÄ?, dusiÄ? na niewielkim ogniu. Gdyby w czasie duszenia mleko odparowa??o, skrapiaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Czas duszenia 20-25 min. UduszonÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? naciÄ? pietruszki, ob??o??yÄ? ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wek.
|