Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA PIECZONA PO KREOLSKU

60 dag ryby (dorsz, morszczuk)
3 zÄ?bki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego,
15 dag ??wie??ych og??rk??w
10 dag s??odkiej papryki
15 dag cebuli
15 dag selera,
s??l
pieprz
Warzywa umyÄ?. Og??rki obraÄ?. PaprykÄ? przekrajaÄ?, oczy??ciÄ? z nasion. Seler i cebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?. Wszystkie warzywa drobno pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody (1/2 szklanki). GotowaÄ? pod przykryciem. Gdy zmiÄ?knÄ?, dodaÄ? sok pomidorowy, gotowaÄ? do zagÄ?szczenia, odstawiÄ?, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owy i p??etwy. OczyszczonÄ? tuszkÄ? umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? przeci??niÄ?tym przez praskÄ? czosnkiem z zewnÄ?trz i wewnÄ?trz jamy brzusznej. Po??owÄ? gÄ?stego sosu warzywnego umie??ciÄ? wewnÄ?trz, spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. U??o??yÄ? w ??aroodpornym naczyniu, polaÄ? r??wnomiernie resztÄ? sosu. Naczynie przykryÄ? pokrywÄ? lub foliÄ? aluminiowÄ?. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem pieczonych ziemniak??w (1-2 na porcjÄ?) i sur??wek. PrzyrzÄ?dzonÄ? w ten spos??b rybÄ? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z sa??atkami z warzyw.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design