60 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, b??Ä?kitek)
s??l czosnkowa
s??l cebulowa
pieprz
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
20 dag mro??onej marchewki z groszkiem
1/2 szklanki wywaru z warzyw
2 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
Filety postawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Gdy nieco rozmarznÄ?, pooddzielaÄ? porcje. Ka??dy, kawa??ek starannie opr??szyÄ? solÄ? czosnkowÄ? i cebulowÄ? oraz pieprzem. U??o??yÄ? w niskim, szerokim ??aroodpornym naczyniu, przykryÄ? foliÄ? aluminiowÄ?, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Gdy ryba zacznie siÄ? rumieniÄ?, wyjÄ?Ä? z piekarnika, podlaÄ? wywarem z warzyw lub roso??em i przecierem pomidorowym. Ob??o??yÄ? zamro??onÄ? marchewkÄ? z groszkiem, przykryÄ? i ponownie wstawiÄ? do piekarnika. Piec przez ok. 30 min. PodawaÄ? w tym samym naczyniu, w kt??rym ryba by??a pieczona. Odpowiednim dodatkiem bÄ?dÄ? ziemniaki pieczone (1-2 na porcjÄ?) i sur??wki.
|