1 ryba morska (po oczyszczeniu - 60 dag)
2-3 zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka sza??wi z bazyliÄ?
s??l cebulowa
s??l selerowa
1 ??y??ka oleju lub oliwy
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ? wraz ze skrzelami i p??etwy. NadkrawajÄ?c u nasady g??owy, ??ciÄ?gnÄ?Ä? sk??rÄ? w kierunku ogona. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, przecisnÄ?Ä? przez praskÄ?. UzyskanÄ? miazgÄ? natrzeÄ? rybÄ? r??wnomiernie na powierzchni i wewnÄ?trz jamy brzusznej. NastÄ?pnie natrzeÄ? rozkruszonymi zio??ami, opr??szyÄ? solÄ? cebulowÄ? ? selerowÄ?. PowierzchniÄ? ryby posmarowaÄ? r??wnomiernie olejem lub oliwÄ?, owinÄ?Ä? szczelnie foliÄ? aluminiowÄ?, u??o??yÄ? na brytfannie, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i upiec. UpieczonÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? w folii na p????misek. OdchyliÄ? foliÄ? na boki wzd??u?? ryby. PowierzchniÄ? ryby posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem pieczonych ziemniak??w (1-2 na porcjÄ?) ? z sur??wkami. Do ryby warto podaÄ? wybrany zimny sos.
|