60 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz, karmazyn, morszczuk, b??Ä?kitek)
3 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki drobno posiekanej naci pietruszki
pieprz
25 dag pieczarek,
1/2 szklanki wywaru z warzyw
s??l
2 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
Filety postawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Gdy nieco rozmarznÄ?, pooddzielaÄ? porcje. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?, wymieszaÄ? z posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PrzygotowanÄ? mieszaninÄ? ponacieraÄ? porcje ryby, opr??szyÄ? pieprzem, u??o??yÄ? w niskim, szerokim ??aroodpornym naczyniu, .wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika, zrumieniÄ?. W czasie, gdy ryba rumieni siÄ?, umyÄ? i oczy??ciÄ? pieczarki, pokrajaÄ? w kostkÄ?, wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia i od razu odcedziÄ?. Do pieczarek wlaÄ? wywar z warzyw, przyprawiÄ? do smaku solÄ?. ZrumienionÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä? z piekarnika, ob??o??yÄ? r??wnomiernie pieczarkami, polaÄ? wywarem. Naczynie przykryÄ? foliÄ? i ponownie wstawiÄ? do piekarnika na 10-15 min. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-1 1/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkami. Najlepiej nadaje siÄ? do tej potrawy zielona sa??ata.
|