1 ryba (po oczyszczeniu - ok. 60 dag)
15 dag cebuli
30 dag strÄ?k??w papryki
s??l
ostra sproszkowana papryka
3 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ? razem ze skrzelami, p??etwy i ogon. OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ?, pokrajaÄ? w poprzek w dzwonka, osoliÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka. PaprykÄ? umyÄ?. Ka??dy strÄ?k przekrajaÄ? wzd??u??, usuwajÄ?c szypu??kÄ? u nasady i oczy??ciÄ? z nasion. StrÄ?ki pokrajaÄ? w makaronik, wymieszaÄ? z cebulÄ?, opr??szyÄ? ostrÄ? paprykÄ? i solÄ?. W niskim, szerokim rondlu u??o??yÄ? porcje ryby, przek??adajÄ?c paprykÄ? z cebulÄ?. PodlaÄ? kilkoma ??y??kami wrzÄ?cej wody. PrzykryÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 30-40 min. UduszonÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 na porcjÄ?) i sur??wek.
|