1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
10 dag cebuli
pieprz
20 dag pieczarek,
1/2 szklanki mleka
s??l
3 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
RybÄ? umyÄ?. Lina sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ? razem ze skrzelami, p??etwy i ogon. OczyszczonÄ? tuszkÄ? umyÄ?, osuszyÄ?, skrajaÄ? filety, usuwajÄ?c w miarÄ? mo??liwo??ci krÄ?gos??up. Filety pokrajaÄ? w poprzek na porcje, posoliÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?. Porcje ryby u??o??yÄ? w rondlu, przesypujÄ?c cebulÄ? i opr??szajÄ?c pieprzem. PodlaÄ? kilkoma ??y??kami wrzÄ?cej wody, roso??u lub wywaru z warzyw i dusiÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. .Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, zagotowaÄ? i od razu odcedziÄ?, osoliÄ?. Odcedzone pieczarki dodaÄ? do duszÄ?cej siÄ? ryby, podlewajÄ?c gorÄ?cym mlekiem. DusiÄ? pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ?. Ob??o??yÄ? ziemniakami pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem fasolki szparagowej lub zielonego groszku.
|