1 lin (po oczyszczeniu - 60 dag)
10 dag cebuli
10 dag selera
10 dag koncentratu pomidorowego (20%)
4 ??y??ki umytego, drobno posiekanego koperku z naciÄ? pietruszki
ostra sproszkowana papryka
s??l |
Lina umyÄ?, sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ? razem ze skrzelami, ogon i p??etwy, umyÄ?. Z oczyszczonej tuszki skrajaÄ? filet??, pokrajaÄ? w poprzek na porcje, posoliÄ?, opr??szyÄ? ostrÄ? paprykÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?. Seler umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami, wymieszaÄ? z cebulÄ?. RybÄ? u??o??yÄ? w rondlu, przesypujÄ?c rozdrobnionymi warzywami, opr??szyÄ? paprykÄ?, podlaÄ? kilkoma ??y??kami wrzÄ?cej wody lub wywaru z warzyw czy roso??u. DusiÄ? na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, po czym dodaÄ? koncentrat pomidorowy rozprowadzony kilkoma ??y??kami wody i przyprawiony nieco solÄ?. DusiÄ? pod przykryciem jeszcze 10-15 min. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, posypaÄ? posiekanym koperkiem i pietruszkÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co z ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? z og??rk??w, cykorii lub zielonej sa??aty. PrzyrzÄ?dzonÄ? w ten spos??b rybÄ? mo??na podawaÄ? tak??e na zimno z dodatkiem sa??atek.
|