60 dag oczyszczonych filet??w z ryby s??odkowodnej
15 dag cebuli
30 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka)
s??l
pieprz
majeranek
ga??ka muszkato??owa
imbir
2 ??y??ki sosu sojowego
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki |
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ?, ogon i p??etwy. TuszkÄ? umyÄ?, osuszyÄ?, skrajaÄ? filety usuwajÄ?c krÄ?gos??up. Filety oczy??ciÄ? starannie z o??ci, pokrajaÄ? w poprzek w paski szeroko??ci ok. 1 cm, raz jeszcze sprawdzajÄ?c, czy nie pozosta??y o??ci. PrzygotowanÄ? rybÄ? posoliÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w makaronik, wsypaÄ? do rondla, opr??szajÄ?c solÄ? i pieprzem, dodaÄ? ok. 1 ??y??ki rozkruszonego majeranku, szczyptÄ? ga??ki muszkato??owej, 1 ??y??eczkÄ? imbiru. Sos sojowy lub przyprawÄ? do zup (typu maggi) wymieszaÄ? z kilkoma ??y??kami wody, dodaÄ? do warzyw. WymieszaÄ? warzywa z rybÄ?, dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 40 min. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, posypaÄ? rozkruszonym majerankiem i naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody i sur??wek.
|