Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
LIN LUB KARP PIECZONY

1 ryba (po oczyszczeniu - ok. 60 dag)
25 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
1 szklanka wywaru z warzyw
s??l
pieprz
RybÄ? umyÄ?. Lina sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? p??etwy, wykrajaÄ? skrzela i oczy. OczyszczonÄ? tuszkÄ? umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? wewnÄ?trz jamy brzusznej i na powierzchni solÄ? z pieprzem. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami, posoliÄ?. Przygotowane warzywa w??o??yÄ? do jamy brzusznej ryby, spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu, u??o??yÄ? w brytfannie, wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika, zrumieniÄ?. PodlaÄ? wywarem z warzyw lub roso??em i dopiec zmniejszajÄ?c dop??yw ciep??a. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem chrzanu lub sosu chrzanowego i z zielonÄ? sa??atÄ? lub cykoriÄ?. UpieczonÄ? rybÄ? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno - z sa??atkami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design