Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
LIN LUB KARP PIECZONY Z CEBULÄ?

Ok. 60 dag oczyszczonej ryby (1 sztuka)
2-3 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz
20 dag cebuli
1 ??y??ka oliwy lub oleju
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki
RybÄ? umyÄ? (lina sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?), oskrobaÄ? z ??usek, sprawiÄ?, wykrajaÄ? oczy i skrzela, odciÄ?Ä? p??etwy. OczyszczonÄ? tuszkÄ? umyÄ?. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?, wymieszaÄ? z 1 ??y??kÄ? posiekanej pietruszki i natrzeÄ? tym wnÄ?trze jamy brzusznej ryby. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem, podgrzewaÄ? na patelni, mieszajÄ?c, a?? zmiÄ?knie: W??wczas dodaÄ? olej. Jeszcze chwilÄ? podgrzewaÄ?, ale nie rumieniÄ?. OstudziÄ?. ZimnÄ? cebulÄ? nape??niÄ? rybÄ?, spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu, u??o??yÄ? na brytfannie. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i upiec. Gdy siÄ? ryba zrumieni, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i dopiec przy zmniejszonym dop??ywie ciep??a. GotowÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, ob??o??yÄ? pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wki z pomidor??w lub z zielonej sa??aty. Mo??na jÄ? takie podawaÄ? na zimno z pomidorami lub sosem pomidorowym.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design