20 dag grysiku pszennego (manny)
2 bia??ka (piana),
80 dag wody
1/2 szklanki soku malinowego
sok z cytryny |
CzÄ???Ä? wody zimnej wymieszaÄ? z grysikiem (mannÄ?). ResztÄ? wody zagotowaÄ? z cukrem. Na wrzÄ?cÄ? wodÄ? wlaÄ? mannÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ? i rozkleiÄ? na s??abym ogniu (20 minut). RozklejonÄ? mannÄ? zestawiÄ? i ubiÄ? szybko rÄ?cznie lub w mikserze na jednolitÄ?, g??adkÄ? masÄ?; przy ko??cu dodaÄ? sok z cytryny lub porzeczek ? do smaku; wymieszaÄ? z pianÄ? z bia??ek, wy??o??yÄ? do kompotierek i ostudziÄ?. PodawaÄ? polane sma??onym sokiem owocowym. W sezonie letnim zamiast wody i soku z cytryny mo??na u??ywaÄ? wywaru z porzeczek, malin (15-20 dag owoc??w). Ubijanie musu w mikserze jest wydajniejsze.
|