|
Papryka w jogurcie
Kuchnia turecka
2-3 du??e ??wie??e lub mro??one papryki
Ä? litra jogurtu
2 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
s??l do smaku
1 ma??y roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie)
1. PaprykÄ? pokrajaÄ? na Ä?wiartki, usunÄ?Ä? pestki i bia??e zgrubienia, wyp??ukaÄ?, osuszyÄ?.
2. U??o??yÄ? w mocno nagrzanym piekarniku, opiekaÄ? a?? sk??rka siÄ? pomarszczy i lekko przypali. PrzestudziÄ?, odjÄ?Ä? sk??rkÄ?.
3. PaprykÄ? sma??yÄ? w rozgrzanej oliwie na ??rednim ogniu przez 3 min.
4. Usma??onÄ? paprykÄ? w??o??yÄ? do salaterki, zalaÄ? jogurtem wymieszanym z czosnkiem, solÄ? i oliwÄ?.
5. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
Proporcje dla 2 -3 os??b |
|
|
|