Kuchnia turecka
1/2 litra jogurtu lub ??mietany (18 proce.)
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1/2 ??y??ki octu (6 proc.)
1-2 ??wie??e obrane og??rki grubo posiekane
1 og??rek kwaszony grubo posiekany
s??l i pieprz do smaku
miÄ?ta lub koperek posiekane
szczypiorek posiekany (dowolnie) |
1. Jogurt wymieszaÄ? z czosnkiem, octem i solÄ?.
2. OsÄ?czone og??rki wymieszaÄ? jogurtem, doprawiÄ? pieprzem, wstawiÄ? pod przykryciem do lod??wki na 2 godz.
3. Sa??atkÄ? posypaÄ? miÄ?tÄ? lub koperkiem i szczypiorkiem.
4. PodawaÄ? do zimnych miÄ?s lub szasz??yk??w.
Proporcje dla 3-4 os??b
|