Kuchnia turecka
Przepis oryginalny
Ä? szklanki bia??ej fasoli
1 mata cebula pokrajana w cienkie krÄ???ki
1 jajo na twardo pokrajane w plasterki
kilka czarnych oliwek (dowolnie)
2 ??wie??e papryki drobno posiekane
4 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
sok z cytryny lub 2 ??y??ki octu (6 proc.) i 3 ??y??ki
wody
s??l do smaku
zielona pietruszka drobno posiekana
1. FasolÄ? dok??adnie wyp??ukaÄ? i namoczyÄ? ( 12 godz.)
2. UgotowaÄ? w os??odzonej wodzie, wystudziÄ?, nie odlewajÄ?c wody.
3. FasolÄ? osÄ?czyÄ?, u??o??yÄ? w salaterce, przybraÄ? cebulÄ?, jajem, pomidorem, oliwkami, paprykÄ? i zielonÄ? pietruszkÄ?.
4. Do ma??ego s??oika (twist) wlaÄ? sok z cytryny lub ocet z wodÄ?, oliwÄ?, doprawiÄ? solÄ?. WstrzÄ?snÄ?Ä?. Sosem tym polaÄ? sa??atkÄ?. OdstawiÄ? pod przykryciem na godzinÄ?.
5. PodawaÄ? z bia??ym pieczywem lub do zimnych miÄ?s.
Proporcje dla 2-3 os??b
Przepis w naszej kuchni
1 puszka fasolki konserwowej
4 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
sok z cytryny lub 2 ??y??ki octu (6 porcji 3 ??y??ki wody
s??l i pieprz do smaku
2 dymki lub 1/2 p??czka drobno posiekanego szczypiorku
koperek lub zielona pietruszka
1 ??redni pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w plasterki
1 jajo na twardo pokrajane w talarki
czarne oliwki (dowolnie). |
1. FasolÄ? przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?.
2. OliwÄ?, cytrynÄ? lub ocet wlaÄ? do ma??ego s??oika (twist) doprawiÄ? solÄ? i pieprz . ZamkniÄ?ty s??oik silnie wstrzÄ?snÄ?Ä?
3. FasolÄ? w??o??yÄ? do salaterki z dymkÄ? lub szczypiorkiem, polaÄ? sosem ze s??oika, ostro??nie wymieszaÄ?.
4. Posyp koperkiem lub zielonÄ? pietruszkÄ?.
5. PrzybraÄ? pomidorem i jajem.
Proporcje dla 2-3 os??b
|