Kuchnia indyjska
2 ??rednie ??wie??e og??rki, obrane, pokrajane w grube plastry
Ë szklanki wody
1 ma??a cebula drobno posiekana
1 drobno posiekany zÄ?bek czosnku
1 ??wie??a papryka drobno posiekana (dowolnie);
1/4 ??y??eczki imbiru (dowolnie) szczypta chlli
1/4 ??y??eczki soli
2 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
2 ??y??ki soku z cytryny lub 1 ??y??eczka octu
(6 proc) z 1 ??y??kÄ? wody. |
1. Og??rki gotowaÄ? w wodzie oko??o 10 min., a?? bÄ?dÄ? miÄ?kkie, osÄ?czyÄ?.
2. CebulÄ?, czosnek, paprykÄ? i ugotowany og??rek posiekaÄ? na jednolitÄ? masÄ?.
3. W??o??yÄ? posiekane jarzyny do miseczki, dodaÄ? imbir, chlli, s??l, oliwÄ?, sok z cytryny lub ocet z wodÄ?. Wszystko dok??adnie wymieszaÄ?.
4. WstawiÄ? pod przykryciem do lod??wki na 2 godz.
5. Och??odziÄ? i podawaÄ? z indyjskimi lub pakista??skimi potrawami miÄ?snymi lub do pieczystego.
Proporcje dla 2-3 os??b
|