Kuchnia indyjska
114 kg ??liwek
1 kg obranych jab??ek
1 kg obranych gruszek
10 dkg czerwonych czere??ni
10 dkg bia??ych czere??ni
10 dkg winogron
3 ??y??ki soku z cytryny lub rabarbaru
2 ??y??eczki cukru
1/4-112 ??y??eczki chlli
1/4 ??y??eczki s??odkiej papryki
1 ??y??eczka soli
1 ??y??eczka imbiru (dowolnie)
1 ??y??eczka garam mas??a
Uwaga: owoce nie powinny byÄ? zbyt dojrza??e. |
1. Z jab??ek i gruszek usunÄ?Ä? gniazdka nasienne, ze ??liwek, czere??ni i winogron - pestki
2. Jab??ka i gruszki pokrajaÄ? w grubÄ? kostkÄ?, ??liwki przepo??owiÄ?.
3. Owoce lekko posiekaÄ?, wymieszaÄ?.
4. W??o??yÄ? do salaterki, skropiÄ? sokiem z cytryny lub rabarbaru, dok??adnie wymieszaÄ?.
5. Cukrem z przyprawami posypaÄ? owoce, lekko wymieszaÄ?.
6. WstawiÄ? do lod??wki przynajmniej na godzinÄ?. Przed podaniem jeszcze raz lekko wymieszaÄ?.
7. Sa??atkÄ? dobrze och??odzonÄ? podawaÄ? do potraw indyjskich i pakista??skich.
Sa??atkÄ? tÄ? mo??na przyrzÄ?dziÄ? z innych sezonowych owoc??w.
Proporcje dla 4-6 os??b
|