Kuchnia indyjska
3 ??y??ki mas??a
2 ??rednie posiekane cebule
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1/4 ??y??eczki chlli
1/2 ??y??eczki imbiru
1 ??y??eczka kurkumy (curcuma domestica)
1/4 ??y??eczki cumin Icummin cyminum) lub szczypta kminku
2 obrane og??rki, pokrajane w cienkie plasterki
2 pomidory pokrajane w cienkie plasterki |
1. Na patelni rozgrzaÄ? mas??o, dodaÄ? cebulÄ?; czosnek, chlli, imbir, kurkumÄ?, cumin lub kminek. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c.
2. Sma??one przyprawy, prze??o??yÄ? do miseczek.
3. W??o??yÄ? og??rki do jednego naczynia, a pomidory do drugiego. Lekko wymieszaÄ? ka??dÄ? sa??atkÄ?.
4. OdstawiÄ? na godzinÄ?.
5. PodawaÄ? do potraw indyjskich; pakista??skich lub do pieczonego miÄ?sa, wÄ?dlin.
Proporcje dla 2-3 os??b
|