Kuchnia indyjska
3 ??y??ki posiekanego ??wie??ego imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ma??a cebula obrana, posiekana,
sok z 2 cytryn lub 4 ??y??ki octu (6 proc.) i 6 ??y??ek wody
1/2 ??y??eczki soli
2 du??e pomidory grubo posiekane
3 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
1 ??y??ka octu (6 proc.) |
1. CebulÄ? wymieszaÄ? z imbirem, solÄ?
i sokiem cytrynowym lub z octem i wodÄ?.
2. DodaÄ? do pomidor??w, mieszajÄ?c powoli wiewaÄ? oliwÄ? z octem.
3. Prze??o??yÄ? do s??oika (twist) i pod przykryciem wstawiÄ? do lod??wki na 2-3 godz.
4. PodawaÄ? och??odzonÄ? do potraw indyjskich.
Proporcje dla 2-3 os??b
Do pomidor??w mo??na dodaÄ? obrane i grubo posiekane ??wie??e og??rki, pokrajanÄ? cykoriÄ?, paprykÄ? lub ugotowany seler. Pomidory mo??na zastÄ?piÄ? winnymi jab??kami lub gruszkami.
|