Kuchnia korea??ska
6 ??wie??ych og??rk??w
2 ??y??ki soli
2 dymki lub ma??a cebulka grubo posiekana
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1/8 ??y??eczki przyprawy chlli
1/8 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??eczka cukru
2/3 szklanki przegotowanej wody |
1. Nie obrane og??rki przepo??owiÄ?, pokrajaÄ? w 2 cm kawa??ki, posypaÄ? ??y??kÄ? soli, odstawiÄ? na 10 min:
2. Og??rki przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?.
3. DymkÄ?, czosnek, chlli, imbir, s??l cukier dok??adnie wymieszaÄ?, dodaÄ? og??rki, zamieszaÄ? kilka razy.
4. Prze??o??yÄ? do s??oik??w )twist), wlaÄ? wodÄ?, lekko zamieszaÄ?, zakrÄ?ciÄ?, pozostawiÄ? w ciep??ym miejscu na 48 godz.
5. PodawaÄ? och??odzone.
Uwaga: Og??rki kwaszÄ? siÄ? kilka dni przy niskiej temperaturze oraz wydzielajÄ?
specyficzny zapach, lepiej trzymaÄ? je z dala od innych produkt??w ??ywno??ciowych.
|