Kuchnia chi??ska
1/2 ugotowanego kurczaka
2 ??wiata og??rki
2 pomidory
Marynata
1/2 ??y??eczki drobno posiekanego ??wie??ego
korzenia imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru
w proszku
4 ??y??ki sosu sojowego lub 2 ??y??ki przyprawy
maggi z 2 ??y??kami wody ?
1 ??y??ka octu (6 proc.) z 1 i 1/2 ??y??ki wody szczyptÄ? soli
szczypta glutasoli
2 ??y??ki oleju sezamowego lub sojowego
2 ??y??eczki cukru
Przyprawa ;
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" (Vegety)
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego(dowolnie) |
1. Kurczaka obraÄ? z kostek, ostudziÄ?, pokrajaÄ? w kawa??ki.
2. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ?. PolaÄ? niÄ? miÄ?so, odstawiÄ? na 30-60 min.
3. Nie obrane og??rki pokrajaÄ? w bardzo cienkie talarki, wymieszaÄ? ze sk??adnikami przyprawy, odstawiÄ? na 30-60 min.
4. Pomidory, przepo??owiÄ?, pokrajaÄ? w plasterki.
5. Kurczaka wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ? z marynaty, u??o??yÄ? po??rodku p????miska, marynatÄ? odstawiÄ?.
6. OsÄ?czyÄ? og??rki, u??o??yÄ? z pomidorami wok???? miÄ?sa. PolaÄ? marynatÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|