20 dag grysiku pszennego (manny)
1/4 laski wanilii
80 dag mleka
2 bia??ka (piana)
10 dag cukru |
CzÄ???Ä? zimnego mleka wymieszaÄ? z mannÄ?. ResztÄ? mleka zagotowaÄ?, mannÄ? wlaÄ? na wrzÄ?ce mleko i mieszajÄ?c na brzegu p??yty rozkleiÄ? jÄ?, dodaÄ? cukier do smaku, i waniliÄ? (ok. 20 min.). RozklejonÄ? mannÄ? odstawiÄ? i szybko ubijaÄ? rÄ?cznie lub w mikserze na jednolitÄ? g??adkÄ? masÄ? (ok. 20 min.). Po ubiciu mus wymieszaÄ? z pianÄ? z bia??ek, wy??o??yÄ? do kompotierki i ostudziÄ?. PodawaÄ? z sorbetem sur??wkowym z malin i porzeczek lub truskawek, ??mietankÄ? bitÄ? lub sosem waniliowym.
|