Kuchnia japo??ska
1 ??wie??y, obrany og??rek
1 ??rednie oskrobane marchewki
8 bia??e rzodkiewki (bia??y sopel) lub 1 obrana ??rednia, czarna rzodkiew
6-10 dkg szynki .
2 ??y??eczki sali
1 ??y??eczka cukru
Sos
1 ??y??ka sosu sojowego lub 1/2 ??y??ki przyprawy maggi z 1 ??y??kÄ? wody
1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
2 ??y??ki octu (8 proc.)
1/2 ??y??eczki czerwonego s??odkiego wina lub
1/2 ??y??eczki cukru, szczypta soli
szczypta glutasoli (dowolnie) |
1. Og??rek, marchew, rzodkiewkÄ? i szynkÄ? pokrajaÄ? w paseczki o d??ugo??ci 3 cm.
2. Jarzyny posoliÄ?, odstawiÄ? na 30 min.
3. Jarzyny wyp??ukaÄ? z soli, posypaÄ? cukrem, odstawiÄ? na 30 min.
4. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?.
5. OsÄ?czyÄ? jarzyny, wy??o??yÄ? na czystÄ? ??ciereczkÄ?, osuszyÄ?.
6. U??o??yÄ? razem z szynkÄ? w salaterce, polaÄ? sosem.
7. PodawaÄ? natychmiast.
Proporcje dla 4 os??b
|