Kuchnia japo??ska
1 pier?? du??ego kurczaka
1/2 kg szpinaku
3 dymki lub ??rednia cebula
3-4 ??y??ki utartej bia??ej rzodkiewki (bia??y sopel) lub czarnej rzodkwi
1/8 ??y??eczki przyprawy chlli lub 1 ??y??eczka
posiekanej czuszki
2 ??y??ki octu )8 proc.)
3 lyiki wody
Sos:
6 ??y??ek sosu sojowego lub 2 ??y??ki przyprawy
maggi z 4 ??y??kami wody
1/2 ??y??eczki glutasoli Iub 1/2 ??y??eczki" Jarzynki" (Vegety)
pieprz do smaku |
1. Kurczaka wyp??ukaÄ?. posoliÄ?, gotowaÄ? na parze przez 5 min. lub w??o??yÄ? do garnka z 2 szklankami roso??owej wody i gotowaÄ? przez 5 min.
2. OstudziÄ? miÄ?so. usunÄ?Ä? kostki i sk??rÄ?, pokrajaÄ? w paski.
3. Szpinak przebraÄ?, wyp??ukaÄ?, zwiÄ?zaÄ? nitkÄ? w pÄ?czki tak, aby siÄ? nie rozpad??y podczas gotowania.
4. ZagotowaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? szpinak i gotowaÄ? przez minutÄ?.
5. Szpinak wyjÄ?Ä?, w??o??yÄ? na chwilÄ? do zimnej wody.
6. WyjÄ?Ä?, lekko odcisnÄ?Ä? wodÄ?, usunÄ?Ä? nitki, pokrajaÄ? w 3 cm paski.
7. Szczypior oddzieliÄ? od cebulki, zagotowaÄ? szklankÄ? wody, w??o??yÄ? oczyszczonÄ? dymkÄ?, przykryÄ? i gotowaÄ? przez 20 sek., dodaÄ? szczypior, zamieszaÄ?, gotowaÄ? nastÄ?pne 20 sek. OdcedziÄ?, ostudziÄ?.(CebulÄ? obranÄ? gotowaÄ? pod przykryciem przez 50 sek.) PokrajaÄ? w 3 cm paski, cebulÄ? w pi??rka.
8. Po??Ä?czyÄ? sk??adniki sosu.
9. MiÄ?so lekko wymieszaÄ? ze szpinakiem, dymkÄ?. Po??aÄ? sosem
10. PodawaÄ? posypanÄ? utartÄ? bia??Ä? rzodkiewkÄ? doprawionÄ? chlli lub czuszkÄ?.
Proporcje dla 4 os??b
|