Kuchnia wenezuelska
1/2 kg szpinaku
1 obrana ??rednia cebula, pokrajana w plasterki
2 jaja na twardo posiekane
2 gruszki (w przepisie oryginalnym gruszki awokado)
sok z cytryny lub 2 ??y??ki octu (6 proc.) i 4 ??y??ki i wody
1/2 ??y??eczki cukru |
1. Szpinak przebraÄ?, odciÄ?Ä? ogonki, wyp??ukaÄ? kilka razy w du??ej ilo??ci wody, dok??adnie osÄ?czyÄ? i osuszyÄ? w czystej ??ciereczce.
2. Dok??adnie rozdrobniÄ?, u??o??yÄ? w salaterce.
3. CebulÄ? rozdzieliÄ? na pier??cionki; dodaÄ? do szpinaku.
4. ObraÄ? gruszki, usunÄ?Ä? gniazdka nasienne, pokrajaÄ? w plasterki.
5. Gruszki, jaja w??o??yÄ? do salaterki, wszystko lekko wymieszaÄ?.
6. Do ma??ego s??oika (twist) wlaÄ? oliwÄ?, dodaÄ? czosnek, sok lub ocet z wodÄ?, doprawiÄ? solÄ?, pieprzem i cukrem, mocno wstrzÄ?saÄ?.
7. Sosem tym polaÄ? sa??atkÄ?, lekko wymieszaÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|