Kuchnia w??oska
300 g pieczarek
1 ??????tko ugotowane na twardo
1 ??y??eczka posiekanej natki pietruszki
1 sardela solona (anchois)
1 zÄ?bek czosnku
6 ??y??ek oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
s??l |
Pieczarki oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ? i drobniutko pokroiÄ? na plasterki. PietruszkÄ? i sardelÄ? wcze??niej wyp??ukanÄ? z soli i oczyszczonÄ? z o??ci dok??adnie posiekaÄ? i w??o??yÄ? do rondelka. DodaÄ? rozdrobnione ??????tko, wlaÄ? oliwÄ?, sok z cytryny, w??o??yÄ? roztarty czosnek i posoliÄ?. Wszystkie sk??adniki ucieraÄ? tak d??ugo, a?? sos nabierze jednolitej konsystencji. Grzyby podawaÄ? roz??o??one p??asko na talerzykach i polane sosem.
|