Kuchnia w??oska
8 homar??w
1 langusta o wadze 350 g
8 ostryg
4 morskie daktyle (strzykwy)
4 morskie trufle
4 ma????e
12 kawa??k??w suszonego filetu z delfina
5 filet??w anchois (wcze??niej wymoczyÄ?)
100 g kalafiora
1 ziemniak pokrojony w kostki o boku 3 cm
1 karczoch przekrojony na 4 czÄ???ci
3 ??y??ki orzeszk??w pinii
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
8 oliwek bez pestek
1 ??y??ka posiekanych kapar??w
12 listk??w drobno pokrojonej bazylii
8 wyjÄ?tych ze skorupki w??oskich orzech??w
8 grzybk??w konserwowanych oliwÄ?
1 ??y??eczka soku z cytryny
2 ??y??ki octu winnego
1 zÄ?bek czosnku
2 ??????tka z jaj ugotowanych na twardo
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l
czarny pieprz |
Do rondla z wodÄ? w??o??yÄ? langustÄ? i gotowaÄ? nie d??u??ej ni?? 15 minut. Gdy ostygnie, oddzieliÄ? ogon od pancerza, miÄ?so wyjÄ?Ä?, oczy??ciÄ?, pokroiÄ? w medaliony, posoliÄ?, skropiÄ? sokiem z cytryny i ??y??kÄ? oliwy. Homary ugotowaÄ?, a gdy ostygnÄ?, z g??owy i p??etwy ogonowej wy??uskaÄ? miÄ?so. Frutti di mare r??wnie?? zagotowaÄ?, a gdy wszystkie muszelki ju?? siÄ? otworzÄ?, oderwaÄ? ich g??rnÄ? po??owÄ?. Wszystkie warzywa opr??cz karczocha ugotowaÄ? w osolonej wodzie, po czym osuszyÄ? ??ciereczkÄ?. Do mo??dzierza w??o??yÄ? ugotowane na twardo ??????tka, filet anchois, kapary, orzeszki z pinii, orzechy, natkÄ? pietruszki, czosnek, 4 oliwki i wsypaÄ? s??l. Wszystkie sk??adniki ucieraÄ? t??uczkiem tak d??ugo, a?? otrzyma siÄ? jednolitÄ? masÄ?. Do masy wlaÄ? ocet winny i oliwÄ?, a nastÄ?pnie wymieszaÄ? sos drewnianÄ? ??y??kÄ?. Suszone filety z delfina nawil??one sosem u??o??yÄ? na p????misku. Na wierzch po??o??yÄ? warzywa, ca??o??Ä? przyprawiÄ?, delikatnie przykryÄ? langustÄ? oraz owocami morza i posypaÄ? bazyliÄ?. Na 4 ma??e patyczki nadziewaÄ? na przemian homary, resztÄ? filet??w anchois, oliwki i grzyby, po czym zanurzyÄ? je w sosie i podawaÄ? na st????.
|