Kuchnia w??oska
400 g zimnego ugotowanego miÄ?sa
2 filety anchois
1 zÄ?bek drobno pokrojonego czosnku
1 pokrojona w plastry szalotka
1 pokrojona w cienkie plastry ma??a cebula
1 ??y??ka posiekanych kapar??w
1 ??y??ka posiekanego ??wie??ego estragonu
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
8 posiekanych listk??w bazylii
4 pokrojone w plasterki ma??e og??rki konserwowe
2 ??y??ki musztardy francuskiej (dijon)
2 ??y??ki bia??ego octu winnego
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
??wie??o zmielony czarny pieprz |
CebulÄ? i szalotkÄ? w??o??yÄ? do rondla i zalaÄ? octem. GotowanÄ? wo??owinÄ? pokroiÄ? w kostki o boku 2 cm i u??o??yÄ? w salaterce. Do miÄ?sa dodaÄ? natkÄ? pietruszki, bazyliÄ?, czosnek i estragon. CebulÄ? i szalotkÄ? odcedziÄ?, wymieszaÄ? z kaparami, og??rkami oraz pokrojonymi filetami anchois, a uzyskanÄ? w ten spos??b masÄ? dodaÄ? do miÄ?sa, dok??adnie wymieszaÄ? i doprawiÄ? ??y??kÄ? octu winnego. MusztardÄ? rozetrzeÄ? w ma??ej ilo??ci oliwy na g??adkÄ? masÄ?, dolewajÄ?c bardzo powoli resztÄ? oliwy jak do majonezu. Tak przygotowanym sosem polaÄ? sa??atÄ?, dodajÄ?c - je??li potrzeba - s??l i pieprz.
|