40 dag zielonej fasolki,
3/4 szklanki oliwy,
2-3 pomidory,
2 zÄ?bki czosnku,
3 ??y??ki octu,
6 ma??ych ziemniak??w,
4 jaja,
10 dag oliwek bez pestek,
naÄ? pietruszki,
niewielka cebula,
1 okrÄ?g??a papryka konserwowa,
s??l |
Oczy??ciÄ? fasolkÄ?, pokroiÄ? na ma??e kawa??ki i ugotowaÄ? w osolonej wodzie. Ziemniaki gotowaÄ? w ??upinach, obraÄ?, studziÄ? i krajaÄ? na plasterki. U??o??yÄ? w salaterce, przykryÄ? fasolkÄ? i plasterkami ugotowanych na twardo jaj, przybraÄ? pokrojonÄ? na paseczki paprykÄ? i oliwkami. Do miski wlaÄ? ocet, dodaÄ? posiekanÄ? naÄ? pietruszki, pokrojone drobno pomidory (bez sk??rki i pestek) i posiekanÄ? drobno cebulÄ?. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem; ucieraÄ? na jednolitÄ? masÄ?, dolewajÄ?c stopniowo oliwÄ?. Sa??atkÄ? polaÄ? sosem, wymieszaÄ? i odstawiÄ? na 1 godz. do lod??wki.
|