Kuchnia turecka
2 obrane ??wie??e og??rki
1/2 ??y??eczki soli
1 i 1/2 ??y??eczki octu (6 proc./
1 zÄ?bek czosnku pokrajany w paski
1 ??y??ka posiekanego koperku
1 szklanka jogurtu lub ??mietany
i1/2 ??y??ki oliwy (dowolnie)
1/2 ??y??ki posiekanej miÄ?ty lub zielonej pietruszki |
Og??rki przeciÄ?Ä? wzd??u?? na Ä?wiartki, pokrajaÄ? w cienkie plasterki, posoliÄ?, w??o??yÄ? do miski. Czosnek w??o??yÄ? do octu, odstawiÄ? na 10 min. Jogurt wlaÄ? do miseczki, dodaÄ? koperek, przecedzony ocet, zamieszaÄ?, polaÄ? og??rki, skropiÄ? oliwÄ?, posypaÄ? miÄ?tÄ? lub zielonÄ? pietruszkÄ?. Och??odzonÄ? sa??atkÄ? podawaÄ? do zimnych miÄ?s.
Proporcje dla 2-3 os??b
|