Kuchnia tunezyjska
1 bak??a??an pokrajany w du??Ä? kostkÄ?
2 cukinie pokrajane w du??Ä? kostkÄ?
4 ??y??ki oleju jadalnego
1/4 - 1/2 ??y??eczki chili
1 roztarty zÄ?bek czosnku
s??l do smaku
2 ??wie??e papryki bez nasion pokrajane w plasterki lub 2 cebule pokrajane w talarki
2 ??rednie pomidory sparzone, obrane, grubo posiekane
1 ??wie??y posiekany strÄ?k pieprzu tureckiego bez nasion |
Do rondla w??o??yÄ? bak??a??an, cukiniÄ?, olej, chili i czosnek, posoliÄ?. WlaÄ? tyle wody, aby przykrywa??a jarzyny, zagotowaÄ? i dalej gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 10 min. DodaÄ? paprykÄ? lub cebulÄ?, pomidory, pieprz turecki. DusiÄ? bez przykrycia, a?? p??yn wyparuje, kilkakrotnie mieszajÄ?c. DoprawiÄ? solÄ? do smaku. ZdjÄ?Ä? z ognia, przestudziÄ?. PodawaÄ? z jajami na twardo i ??wie??ym bia??ym pieczywem. Sa??atkÄ? mo??na przechowywaÄ? w lod??wce przez 2-3 dni.
Proporcje dla 2-3 os??b
|