Kuchnia indyjska
2 ??rednia ??wie??e og??rki obrane pokrajane w grube plastry
1/2 szklanki wody
1 ma??a cebula drobno posiekana
1 drobno posiekany zÄ?bek czosnku
1 ??wie??a papryka drobno posiekana (dowolnie)
1/4 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
szczypta chili
1 /4 ??y??eczki soli
2 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
2 ??y??ki soku z cytryny lub 1 ??y??eczka octu (6 %) z 1 ??y??kÄ? wody |
Og??rki gotowaÄ? w wodziÄ? przez oko??o 10 min., a?? bÄ?dÄ? miÄ?kkie, osÄ?czyÄ?. CebulÄ?, czosnek, paprykÄ? i ugotowane og??rki posiekaÄ? na jednolitÄ? masÄ?. W??o??yÄ? posiekane jarzyny do miseczki, dodaÄ? imbir, chili, s??l, oliwÄ?, sok z cytryny lub ocet z wodÄ?. Wszystko dok??adnie wymieszaÄ?. WstawiÄ? pod przykryciem do lod??wki na 2 godz. PodawaÄ? dobrze och??odzone z indyjskimi lub pakista??skimi potrawami miÄ?snymi lub do pieczystego.
Proporcje dla 2-3 os??b
|