Kuchnia indonezyjska
1 ma??a puszka ananasa w kostkach lub 1/4 kg obranych jab??ek ewentualnie dyni pokrajanej w grubÄ? kostkÄ?
1 ??y??ka oleju jadalnego
1/2 ma??ej cebuli pokrajanej w cienkie talarki
1 strÄ?k ??wie??ego pieprzu tureckiego pokrajany w sko??ne paski lub1/4 ??y??eczki ostrej papryki ewentualnie chilli
1/2 ??y??eczki cynamonu
1/4 szklanki soku ananasowego lub 3 ??y??ki cukru z 1/4 szklanki wody i 1 ??y??eczka octu |
CebulÄ? i pieprz turecki sma??yÄ? na rozgrzanym oleju przez 2 min. (chili lub paprykÄ? dodaÄ? na 15 sek. przed zako??czeniem sma??enia). DodaÄ? pozosta??e sk??adniki, dusiÄ? przez 10 min., (jab??ka lub dyniÄ? dusiÄ? przez 5 min.).
Proporcje dla 3 os??b
|