Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Sos z grzyb??w ??wie??ych


50 dkg ??wie??ych grzyb??w
3 dkg cebuli
3dkg mas??a

Podprawa:
4 dkg mÄ?ki
25 dkg ??mietany
s??l
pieprz
Grzyby oczy??ciÄ? z piasku, je??li trzeba, szybko op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?; cebulÄ? posiekaÄ?, dodaÄ? do grzyb??w. Grzyby zalaÄ? szklankÄ? wody, dodaÄ? mas??o i powoli ugotowaÄ? na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby sÄ? miÄ?kkie a odparowane, trochÄ? je podsma??yÄ? i zrumieniÄ?, uwa??ajÄ?c, aby siÄ? nie przypali??y. ?šmietanÄ? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? na g??adkÄ? masÄ?, wlaÄ? do miÄ?kkich grzyb??w, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? trochÄ? wody, odstawiÄ?. Do podprawionych grzyb??w dodaÄ? s??l i pieprz do smaku, zagotowaÄ?, zaraz podawaÄ?. Sosu tego u??ywaÄ? do klusek, sypkiej kaszy, ziemniak??w. Sos nie powinien d??ugo staÄ? w cieple, gdy?? grzyby ??atwo siÄ? psujÄ?, nawet po ugotowaniu, i wtedy mogÄ? byÄ? przyczynÄ? ciÄ???kiego zatrucia.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design