50 dkg ??wie??ych grzyb??w
3 dkg cebuli
3dkg mas??a
Podprawa:
4 dkg mÄ?ki
25 dkg ??mietany
s??l
pieprz |
Grzyby oczy??ciÄ? z piasku, je??li trzeba, szybko op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?; cebulÄ? posiekaÄ?, dodaÄ? do grzyb??w. Grzyby zalaÄ? szklankÄ? wody, dodaÄ? mas??o i powoli ugotowaÄ? na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby sÄ? miÄ?kkie a odparowane, trochÄ? je podsma??yÄ? i zrumieniÄ?, uwa??ajÄ?c, aby siÄ? nie przypali??y. ?šmietanÄ? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? na g??adkÄ? masÄ?, wlaÄ? do miÄ?kkich grzyb??w, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? trochÄ? wody, odstawiÄ?. Do podprawionych grzyb??w dodaÄ? s??l i pieprz do smaku, zagotowaÄ?, zaraz podawaÄ?. Sosu tego u??ywaÄ? do klusek, sypkiej kaszy, ziemniak??w. Sos nie powinien d??ugo staÄ? w cieple, gdy?? grzyby ??atwo siÄ? psujÄ?, nawet po ugotowaniu, i wtedy mogÄ? byÄ? przyczynÄ? ciÄ???kiego zatrucia.
|