3 szklanki wywaru l
1 szklanka sosu sojowego
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina lub 1/2 szklanki czystej w??dki i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1-2 any??u gwiazdkowatego, Ä? ??y??eczki any??u lub Ä? ??y??eczki nasion kopru w??oskiego
4-6 go??dzik??w
3 cm kawa??ek ??wie??ego korzenia imbiru lub 3 ??y??eczki imbiru w proszku |
Sk??adniki wymieszaÄ? w rondlu doprowadziÄ? do zagotowania, wystudziÄ?, przechowywaÄ? w lod??wce. U??ywaÄ? do przyrzÄ?dzania potraw chi??skich. Po ka??dym u??yciu zlaÄ? sos do s??oika, wystudziÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. Przed zastosowaniem w nastÄ?pnej potrawie zebraÄ? t??uszcz. DodaÄ? r??wne porcje wywaru, sosu sojowego i alkoholu, aby otrzymaÄ? 5 szklanek p??ynu. DoprawiÄ? cukrem i przyprawami korzennymi, zagotowaÄ?. Walory smakowe powinny byÄ? podobne do pierwszego sosu. StosowaÄ? do potraw z jaj, wÄ?tr??bek z drobiu, flaczk??w, boczku, ??eberek wieprzowych, kaczki i wo??owiny. Proporcje: na oko??o 5 szklanek
|