6 dkg chrzanu cukrowego
20 dkg ??mietany
kwasek cytrynowy
s??l
4 dkg mas??a
cukier
4 dkg mÄ?ki
ocet
1/2 szklanki roso??u (lub wody)
(I-2 ??????tka) |
Chrzan utrzeÄ?, skropiÄ? roztworem kwasu cytrynowego. StopiÄ? mas??o, dodaÄ? mÄ?kÄ?, chwilÄ? podsma??yÄ?, nie rumieniÄ?c zasma??ki. Zasma??kÄ? rozprowadziÄ? ??mietanÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, je??eli za gÄ?sta, rozrzedziÄ? mocnym roso??em (lub gorÄ?cÄ? wodÄ?), dodaÄ? chrzan do smaku, sos zagotowaÄ? mieszajÄ?c go. Sos przyprawiÄ? solÄ?, octem i cukrem do smaku. Przed wydaniem mo??na go wymieszaÄ? z ??????tkami. PodawaÄ? do sztuki miÄ?sa, ozora, ryby gotowanej lub saut??, jaj gotowanych, potraw jarskich, zw??aszcza z ziemniak??w, i u??ywaÄ? do zapiekania miÄ?sa gotowanego i ryb.
|