Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Bu??eczki z bitÄ? ??mietankÄ?

40 dag mÄ?ki pszennej
2,5 dag dro??d??y
1 szklanka mleka
10 dag mas??a
10 dag cukru
1 jajko
s??l
1/3 szklanki wody
2 szklanki bitej ??mietanki
2 ??y??ki cukru pudru
Dro??d??e rozpu??ciÄ? w ma??ej ilo??ci podgrzanego mleka, dodaÄ? do po??owy mÄ?ki rozmieszanej z pozosta??ym ciep??ym mlekiem zmieszanym z os??odzonÄ? wodÄ?. Zaczyn odstawiÄ? w ciep??e miejsce. Gdy wyro??nie, dodaÄ? resztÄ? mÄ?ki oraz stopione mas??o i wyrabiaÄ? a?? ciasto zacznie odstawaÄ? od rÄ?k i brzeg??w naczynia. UformowaÄ? ma??e bu??eczki wielko??ci orzecha w??oskiego i u??o??yÄ? na lekko nat??uszczonej i posypanej mÄ?kÄ? blasze. OdstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Gdy wyrosnÄ?, posmarowaÄ? rozbe??tanym jajkiem i wstawiÄ? do piekarnika. Piec w temperaturze 230?C przez 25-30 min. Z upieczonych bu??eczek ??ciÄ?Ä? czubki tak, aby powsta??o wg??Ä?bienie. Wype??niÄ? je bitÄ? ??mietankÄ?, przykryÄ? odciÄ?tymi "czapeczkami" i posypaÄ? cukrem pudrem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design