40 dag mÄ?ki pszennej
2,5 dag dro??d??y
1 szklanka mleka
10 dag mas??a
10 dag cukru
1 jajko
s??l
1/3 szklanki wody
2 szklanki bitej ??mietanki
2 ??y??ki cukru pudru |
Dro??d??e rozpu??ciÄ? w ma??ej ilo??ci podgrzanego mleka, dodaÄ? do po??owy mÄ?ki rozmieszanej z pozosta??ym ciep??ym mlekiem zmieszanym z os??odzonÄ? wodÄ?. Zaczyn odstawiÄ? w ciep??e miejsce. Gdy wyro??nie, dodaÄ? resztÄ? mÄ?ki oraz stopione mas??o i wyrabiaÄ? a?? ciasto zacznie odstawaÄ? od rÄ?k i brzeg??w naczynia. UformowaÄ? ma??e bu??eczki wielko??ci orzecha w??oskiego i u??o??yÄ? na lekko nat??uszczonej i posypanej mÄ?kÄ? blasze. OdstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Gdy wyrosnÄ?, posmarowaÄ? rozbe??tanym jajkiem i wstawiÄ? do piekarnika. Piec w temperaturze 230?C przez 25-30 min. Z upieczonych bu??eczek ??ciÄ?Ä? czubki tak, aby powsta??o wg??Ä?bienie. Wype??niÄ? je bitÄ? ??mietankÄ?, przykryÄ? odciÄ?tymi "czapeczkami" i posypaÄ? cukrem pudrem.
|