3 dkg grzyb??w suszonych
20 dkg ??mietany
2 dkg cebuli s??l
4 dkg mas??a
pieprz
4 dkg mÄ?ki |
Grzyby umyÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? pod przykryciem, odcedziÄ?, posiekaÄ?. StopiÄ? mas??o, dodaÄ? pokrajanÄ? cebulÄ?, lekko zrumieniÄ? z mas??em, dodaÄ? mÄ?kÄ? lekko zrumienionÄ? w piekarniku. Zasma??kÄ? rozprowadziÄ? wywarem z grzyb??w i ??mietanÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. Do sosu dodaÄ? s??l i pieprz do smaku, chwilÄ? podgotowaÄ?, przetrzeÄ?; przed wydaniem wymieszaÄ? z grzybami. PodawaÄ? do sztuki miÄ?sa, zraz??w nelso??skich, ryby saut??, do potraw jarskich, zw??aszcza z kasz i ziemniak??w.
|