1 szklanka roso??u z ryby, drobiu lub miÄ?sa
ga??ka muszkato??owa
8 dkg mas??a
1/2 szklanki wina wytrawnego bia??ego
5 ??????tek |
ZagotowaÄ? wywar z miÄ?sa lub ryby (zale??nie od potrawy, do kt??rej sos ma byÄ? podany) z winem i ga??kÄ? muszkato??owÄ?. UtrzeÄ? mas??o z ??????tkami, ubijaÄ? na parze, dodajÄ?c po trochu wrzÄ?cy wywar z winem. Gdy sos zgÄ?stnieje, wylaÄ? do sosjerki, wstawiÄ? do gorÄ?cej wody; mieszaÄ?, aby nie zastyg?? na powierzchni; podawaÄ? natychmiast. Podaje siÄ? do ryb, miÄ?s po angielsku, szparag??w, kalafior??w, karczoch??w.
|