1 szklanka roso??u (lub wody)
s??l
25 dkg ??mietany
1-2 surowe ??????tka
2 dkg mÄ?ki
2 dkg mas??a
3 ??y??ki koperku |
Koperek op??ukaÄ?, otrzÄ?snÄ?Ä?, oskubaÄ?, drobno pokrajaÄ?. ZagotowaÄ? ros???? (wodÄ?); mÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie, podprawÄ? wlaÄ? do wrzÄ?cego roso??u, zagotowaÄ?, dodaÄ? koperek, posoliÄ? do smaku. Mas??o utrzeÄ? z ??????tkami; przed wydaniem dodawaÄ? do mas??a po trochu gorÄ?cy sos, rozetrzeÄ?, wymieszaÄ? z resztÄ? sosu i zaraz podawaÄ?. Sosu tego nie mo??na przygrzewaÄ?, bo zwa??Ä? siÄ? ??????tka.
|