5 dkg t??uszczu
20 dkg kie??basy
3 dkg cebuli
s??l
5 dkg mÄ?ki
cukier
4 dkg, powide?? pomidorowych
pieprz |
T??uszcz stopiÄ?, lekko zrumieniÄ? z drobno pokrajanÄ? cebulÄ?. Do t??uszczu dodaÄ? zrumienionÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?, ogrzaÄ?, sos rozprowadziÄ? roso??em (lub wodÄ?), mieszajÄ?c zagotowaÄ?. Do sosu dodaÄ? powid??a, rozmieszaÄ?, dodaÄ? s??l, cukier, pieprz do smaku. Kie??basÄ? obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ? na grubÄ? kostkÄ?, w??o??yÄ? do wyko??czonego sosu, chwilÄ? podgotowaÄ?, aby sos przeszed?? zapachem kie??basy. PodawaÄ? do klusek ziemniaczanych, ziemniak??w, kaszy, makaronu.
|