Kuchnia w??oska
8 solonych sardeli (anchois)
30 g mas??a
8 zÄ?bk??w czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek |
Sardele oczy??ciÄ?, odfiletowaÄ? i moczyÄ? 30 minut w zimnej wodzie. Mas??o podgrzaÄ? na ma??ym ogniu w rondlu z wypalanej gliny. DodaÄ? do mas??a posiekany czosnek, a gdy siÄ? lekko zrumieni, w??o??yÄ? do rondla pokrojone na drobne kawa??ki sardele. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 5 minut, rozgniatajÄ?c je delikatnie widelcem. NastÄ?pnie wlaÄ? do rondla oliwÄ? i gotowaÄ? jeszcze 5 minut, a?? potrawa uzyska konsystencjÄ? sosu. PodawaÄ? na st???? na podgrzewaczu, ??eby nie dopu??ciÄ? do ostudzenia. W gorÄ?cym sosie bagna ca?´da macza siÄ? r????ne surowe warzywa pokrojone na paski, na przyk??ad seler naciowy, paprykÄ?, marchew, w??oskÄ? kapustÄ?, cykoriÄ?, kalafior itp.
|