Kuchnia w??oska
5 kg moszczu z czerwonych winogron piemonckich
900 g jab??ek - najlepiej renet
900 g gruszek (bergamota, faworytka)
8 ??wie??ych fig
30 g cukru
6 orzech??w w??oskich
8 pra??onych orzech??w laskowych
sk??rka z 1/2 cytryny
2 laski cynamonu i kilka go??dzik??w |
Moszcz gotowaÄ? w du??ym garnku tak d??ugo, a?? po??owa p??ynu odparuje. W tym czasie umyÄ? owoce i pokroiÄ? na kawa??ki. ObraÄ? i oczy??ciÄ? orzechy. Owoce, drobno pokrojone orzechy, sk??rki z cytryny, cukier i przyprawy do??o??yÄ? do moszczu i kontynuowaÄ? gotowanie a?? do zgÄ?stnienia masy. PodawaÄ? jako dodatek do gotowanych miÄ?s.
|