Kuchnia w??oska
1 kg dojrza??ych pomidor??w
1 du??a cebula
1 marchewka
1 ??odyga selera naciowego
2 zÄ?bki czosnku
szczypta czerwonej ostrej papryki
1 ??y??ka cukru
1 ??y??ka octu
1 ga??Ä?zka rozmarynu
4 listki bazylii
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l |
Umyte pomidory i pokrojone warzywa - cebulÄ?, marchew, seler i czosnek - w??o??yÄ? do rondla i gotowaÄ? godzinÄ?. Ugotowane warzywa przetrzeÄ? przez sito. Przecier prze??o??yÄ? do rondla, dodaÄ? szczyptÄ? ostrej papryki, cukier, ocet, bazyliÄ?, rozmaryn, s??l, oliwÄ? i gotowaÄ? oko??o 10 minut. Po zako??czeniu gotowania wyjÄ?Ä? li??cie bazylii i rozmarynu. Sos czerwony podawaÄ? do gotowanych miÄ?s.
|