Kuchnia w??oska
1 ryba gallinella zwana kap??onem o wadze 300 g
1 du??a cebula
2 ga??Ä?zki rozmarynu
3 ga??Ä?zki natki pietruszki
5 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l |
Do rondla wlaÄ? oliwÄ? i lekko podsma??yÄ? na niej pokrojonÄ? cebulÄ?. RybÄ? oczy??ciÄ?, odfiletowaÄ?, pokroiÄ? na kawa??ki, w??o??yÄ? do rondla z cebulÄ? i gotowaÄ? 3 minuty. Po up??ywie tego czasu zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, dodaÄ? s??l, rozmaryn i natkÄ? pietruszki. Ca??o??Ä? gotowaÄ? oko??o 30 minut, a nastÄ?pnie rybÄ? przetrzeÄ? przez sito. GotowÄ? potrawkÄ? prze??o??yÄ? do rondla, kilka minut trzymajÄ?c jÄ? na ogniu, by rago??t lekko odparowa??o. Tak przygotowane rago??t s??u??y do przyprawiania ryb gotowanych, pieczonych oraz makaronu i ry??u.
|