Kuchnia w??oska
400 g ??wie??ych borowik??w
4 drobno pokrojone pomidory
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 drobno pokrojc1na szalotka
1 drobno pokrojona cebula
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki (wed??ug uznania)
1 ??y??ka li??ci any??owych
10 ??y??ek oliwy z oliwek o ??agodnym smaku
s??l i czarny pieprz |
OliwÄ? rozgrzaÄ? w rondlu i podsma??yÄ? na niej szalotkÄ?, cebulÄ?, czosnek i li??cie any??u. Grzyby dok??adnie oczy??ciÄ?, pokroiÄ? wzd??u?? na cienkie plasterki - osobno kapelusze i osobno n????ki, zmieszaÄ? z cebulÄ? i przyprawami, dodajÄ?c na ko??cu szczyptÄ? soli i sma??yÄ? 2 minuty. Po up??ywie tego czasu do rondla dodaÄ? pomidory oraz pieprz, lekko wymieszaÄ? i gotowaÄ? jeszcze 15 minut. Gotowy sos posypaÄ? natkÄ? pietruszki. Je??li do przygotowania tego sosu u??yjemy grzyb??w suszonych, to powinni??my je wcze??niej moczyÄ? w letniej wodzie przez mniej wiÄ?cej 20 minut. CzÄ???Ä? tej wody po dok??adnym przecedzeniu i dodaniu odrobiny bia??ego wina bÄ?dziemy mogli dolaÄ? do grzyb??w przed wrzuceniem pomidor??w.
|