Kuchnia w??oska
400 g orzech??w w??oskich
1/2 zÄ?bka czosnku
2 ??y??ki miÄ???szu z chleba
1/4 ??y??ki wazowej ??mietany
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l |
Do mo??dzierza w??o??yÄ? wy??uskane z ??upin i obrane ze sk??rki orzechy, czosnek, s??l oraz namoczony i wyci??niÄ?ty chleb. Wszystkie sk??adniki dok??adnie rozetrzeÄ? i wymieszaÄ?, a nastÄ?pnie cienkÄ? stru??kÄ? dolewaÄ? do nich oliwÄ? i ??mietanÄ?, ca??y czas mieszajÄ?c. Gotowy sos powinien byÄ? jednolity i gÄ?sty. Sos orzechowy doskonale nadaje siÄ? do przyprawiania klusek ziemniaczanych, makaronu krajanka i panasotini (rodzaj nadziewanego pieroga).
|