Kuchnia w??oska
4 karczochy
10 g suszonych borowik??w (moczonych wcze??niej 15 minut w letniej wodzie)
20 g mas??a
12 ??y??ek ??wie??ych drobno pokrojonych pomidor??w
11/2 szklanki bia??ego wina
4 ??y??ki octu winnego
2 ??y??ki drobno pokrojonej szalotki
1 zÄ?bek roztartego czosnku
1 ??y??ka drobno posiekanej natki pietruszki
1 ??y??ka majeranku
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l |
Z karczoch??w zdjÄ?Ä? wierzchnie li??cie i obciÄ?Ä? k??ujÄ?ce g??rne czÄ???ci li??ci, a nastÄ?pnie przeciÄ?Ä? wzd??u?? ka??dy karczoch na dwie czÄ???ci, a potem jeszcze na ma??e Ä?wiartki. PrzygotowaÄ? wodÄ? z octem i wrzuciÄ? do niej pokrojone karczochy. Grzyby wycisnÄ?Ä? i drobno pokroiÄ?. W niewysokim rondlu rozgrzaÄ? oliwÄ?, lekko podrumieniÄ? na niej szalotkÄ?, natkÄ? pietruszki, majeranek i czosnek, dodaÄ? grzyby. Karczochy odcedziÄ?, w??o??yÄ? do rondla z warzywami i przyprawami, posoliÄ? i podlaÄ? winem. Wszystkie sk??adniki dok??adnie wymieszaÄ? i gotowaÄ? na wolnym ogniu oko??o 10 minut. Po up??ywie tego czasu do rondla dodaÄ? pomidory, ca??o??Ä? jeszcze raz wymieszaÄ?, rondel przykryÄ? pokrywkÄ? i gotowaÄ? jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodaÄ? mas??o.
|